Ziua porților deschise la Centrul pentru vârstnici din Maieru și inaugurarea a patru noi servicii socio-medicale | Pr. Marius Pintican a primit Crucea Transilvană

În ziua de pomenire a Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana, 9 septembrie 2023, și în contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a vizitat pe vârstnicii găzduiți în Centrul rezidențial pentru vârstnici „Sfinții Zaharia și Elisabeta” din Maieru, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul Zilei porților deschise, a binecuvântării noului corp de clădire și a unei troițe, precum și a inaugurării a patru noi servicii socio-medicale de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu.

De la ora 12:30, Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările de extindere efectuate în ultimii doi ani la Centrul rezidențial pentru vârstnici și a sfințit troița ridicată în curtea asezământului. Cu sprijinul autorităților locale și județene, în anul 2021, au fost demarate lucrările de extindere a centrului cu încă 4 camere duble cu baie proprie, conform președintelui Asociației „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, preotul Marius Pintican.

La finalul slujbei, IPS Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe toți cei care pun în practică faptele milei creștine și s-au implicat și se vor implica în activitățile Centrului.

În continuare, preotul Marius Pintican, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, i-a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare, apoi a prezentat activitatea organizației și a subliniat faptul că grija față de persoanele vârstnice este o prioritate în cadrul Asociației, care în prezent numără 15 proiecte sociale. Astfel, acesta a prezentat și a anunțat inaugurarea a patru noi servicii socio-medicale de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu în Maieru, Bistrița, Târlișua și Fizeșu Gherlii.

Pentru întreaga activitate pastorală, administrativă și social-filantropică, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat președintelui asociației, preotului Marius Pintican, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Crucea Transilvană pentru clerici. De asemenea, alți binefăcători au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, în frunte cu primarul comunei Maieru, Vasile Bors, care a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”.

La finalul evenimentului a avut loc un moment artistic dedicat beneficiarilor din Centrul Rezidențial. Momentul artistic a fost susținut de Taraful Păunița din Sângeorz-Băi, Frații Mihai și Ioachim Spân, Amalia Țuțuruga, Cristina Bugnar și Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, care a prezentat momentul artistic.

După acest moment, au putut fi vizitate spațiile de cazare, administrative și pentru activități din cadrul Centrului rezidențial pentru vârstnici din Maieru.

Alături de cei 35 de beneficiari ai Centrului, la eveniment au fost prezenți angajații, colaboratori, voluntari, clerici, precum și oficialitățile locale și centrale.

Scurt istoric

Centrul rezidențial pentru vârstnici „Sfinții Zaharia si Elisabeta” din Maieru, care găzduieşte în prezent un număr de 35 de bătrâni. Centrul funcționează din anul 2015, ca serviciu social în regim rezidenţial pentru persoane vârstnice, asigurând găzduire pe o perioadă nedeterminată, servicii de asigurare a hranei şi suplimentelor nutritive, servicii de îngrijire social-medicală, socializare şi petrecerea timpului liber, servicii de recuperare şi reabilitare, kinetoterapie, consiliere spirituală, consiliere psihologică, promovarea relaţiilor sociale și altele.

La inițiativa și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în județul Bistrița-Năsăud, lunar, peste 200 de bolnavi și vârstnici se bucură de găzduire, îngrijire medicală și consiliere spirituală și psihologică prin:

  • Serviciile oferite în cadrul celor 3 Centre rezidențiale pentru persoane vârstnice situate în localitățile Maieru, Cușma și Târlișua;
  • Centrul de zi pentru vârstnici „Sfântul și Dreptul Simeon” din Bistrița
  • Cantina socială „Sfânta Filofteia” – Bistrița
  • Serviciile de îngrijiri la domiciliu cu specific medical și socio-medical de pe raza întregului județ Bistrița-Năsăud.

Centrele amintite mai sus se numără printre cele 15 proiecte sociale și medico-social-filantropice desfășurate de Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, o organizaţie non-guvernamentală, aflată în subordinea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înființată în anul 2012, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, ca o necesitate vitală de dezvoltare a asistenţei sociale în județul Bistrița-Năsăud.

Coordonatorul principal al celor zece proiecte și președintele Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud este preotul Marius Pintican.

În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 60 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Astfel, anul trecut, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, în scop filantropic a fost cheltuită suma totală de 24.782.563 lei, de care au beneficiat 17.523 de persoane, printre care se află și vârstnicii din cele trei centre.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Puteți sprijini activitatea noastră prin donații de alimente neperisabile, legume și fructe, sau financiar prin donații în conturile asociației:

 

ASOCIAŢIA „FILANTROPIA ORTODOXĂ” FILIALA BISTRIŢA-NĂSĂUD

CIF: 31017916

CONT LEI: RO09RNCB0038130592410001 – BANCA BCR – Bistriţa

CONT EURO: RO25RNCB 0038130592410004 – BANCA BCR Bistrița

SWIFT: RNCBROBU

FII VOLUNTAR LA FILANTROPIA BISTRIȚA!

Asociația „Filantropia Ortodoxă” susține voluntariatul și implicarea comunității în rezolvarea problemelor cu care se confruntă persoanele defavorizate.

Dacă dorești să ne acorzi o parte din timpul tău, poți deveni voluntar. Suntem bucuroși să discutăm cu tine modul în care vrei să te implici.

  • Te poți implica în pregătirea/gătirea mâncării la Cantina Socială „Sfânta Filofteia”
  • Poți devenii voluntar la unul dintre centrele de îngrijire oferind posibilitatea oamenilor de vârsta a treia, care în mare parte sunt singuri, să se bucure de întâlnirea unor persoane noi, de discuțiile interesante și de petrecerea timpului liber într-un mod activ și plăcut.